Vanedannende Medicin

Afhængighedsskabende medicin

Sundhedsstyrelsen har indskærpet, at fornyelse af afhængighedsskabende medicin KUN kan foregå ved en konsultation. Vi har tidligere ved enkelte patienter tilladt elektronisk eller telefonisk fornyelse, men i henhold til Sundhedsstyrelsens indskærpelse, er dette ikke længere muligt. Således kan vi ikke længere forny sovemedicin, ADHD, beroligende og stærk smertestillende medicin over hverken telefon eller via hjemmesiden.

Står nogle af disse præparater på din medicinliste, så vil vi anbefale, at der bookes en konsultation i klinikken, så der kan lægges en plan for behandlingen og medicinudskrivelsen og aftale næste fremmødetid i klinikken.

Der vil som udgangspunkt højst blive udskrevet tabletter til en måneds forbrug ad gangen og kun ved fremmøde i konsultationen.

Langtidsvirkninger af vanedannende medicin er: Svimmelhed og døsighed, der kan medføre, at du falder. Hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, forvirring, falsk demens. Abstinenser, specielt i form af uro, angst og søvnløshed

Brug af afhængighedsskabende medicin kan have indflydelse på evnen til at køre bil og betjene maskiner. Sundhedsstyrelsen har fastsat maksimale doser for de enkelte præparater. I en del tilfælde er det derfor et lovkrav, at lægen anbefaler kørselspause, og i enkelte tilfælde kan behandlingen medføre frakendelse af kørekort – dette gælder specielt erhverskørsel.

Vi tilbyder hjælp til nedtrapning af den afhængighedsskabende medicin.

En gang om året skal alle patienter, som får vanedannende medicin, til samtale om medicinen, hvor der lægges fremadrettet plan – og hvis muligt – laves en plan for nedtrapning/udtrapning.

Der kan i følge loven kun undtagelsesvist laves særaftaler, som afviger fra disse regler – f.eks ved alvorlig, livstruende sygdom

Afhængighedsskabende lægemidler:

Benzoediazepiner:

Alopam, Alprazolam, Alprox, Apozepam

Bromam

Diazepam

Haicion, Hexalid

Imoclone, Imovane, Imozop

Klopoxid

Lexotan

Nitrazepam

Oxabenz,  Oxapax

Pacisyn, Pronoctan

Risolid, Rivotril

Stesolid,  Stilnoct

Tafil, Triazolam

Zolpidem, Zonoct, Zopictone, Zopikion

Morfika:

Abstrsal, Actiq

Buprenorphin, Buprepharm, Bupremyl

Contalgin

Depolan,  Dolatramyl, Dolol, Doltard, Durogesic

Fentanyl, Fortamol

Gemadol

Kodamid, Kodein

Mandolgin, Malfin, Matrifen, Metadon, Morfin

Nobligan, Norspan

Oxycodon, Oxydonhydrochiorid, Oxycontin, Oxynorm

Palexia, Petidin, Pinex Comp.

Reltebon

Subutex

Tadol, Targin, Temgesic, Tradolan,  Tramadol, Transtec

ADHD medicin:

Aduvanz, Attentin

Concerta, Conmet

Elvanse, Equasym

Intuniv

Medanef,  Medicebran,  Medikinet, Methylphenidat, Motiron

Ritalin